LICZNIK ŚLADU WODNEGO

LICZNIK ŚLADU WODNEGO  to kontynuacja projektu zainaugurowanego w roku 2021 w formie licznika emisji CO2 , licznika ginących gatunków (rok 2022) oraz licznika wylesiania (rok 2023). W tym roku zwracamy uwagę ŚLAD WODNY.

 

CZYM JEST ŚLAD WODNY?

ŚLAD WODNY (Water footprint) – jest to całkowita objętość wody potrzebna do wyprodukowania danego produktu, obejmująca cały proces jego powstania od surowców pierwotnych, po ich przetworzenie, aż po produkt końcowy oraz ilość wody potrzebna do zneutralizowania zanieczyszczeń powstających w całym tym procesie.

TRZY RODZAJE ŚLADU WODNEGO:

  • ZIELONY ślad wodny mierzy objętość wody opadowej, która została wykorzystana przez rośliny (np. podczas upraw rolnych i leśnych).
  • NIEBIESKI ślad wodny oznacza objętość zużytej wody powierzchniowej i podziemnej, która stała się częścią danego produktu oraz wody, która wyparowała do atmosfery w wyniku wytwarzania produktu. W praktyce niebieski ślad wodny związany jest przede wszystkim ze zużyciem w przemyśle, przetwórstwie, a także jest to nasze domowe użytkowanie wody.
  • SZARY ślad wodny określa objętość wody, która jest konieczna do rozcieńczenia zanieczyszczeń powstałych w procesie produkcji przynajmniej do poziomu obowiązujących standardów jakości.

DLACZEGO NALEŻY OGRANICZAĆ ŚLAD WODNY? 

Wody na świecie jest cały czas taka sama ilość, ale to nie znaczy, że nie należy jej oszczędzać.

  • Uzdatnianie wody, jej transport wymaga energii, a to z kolei powoduje emisje gazów cieplarnianych
  • Zasoby wód podziemnych odnawiają się bardzo długo, a lekkomyślne korzystanie z nich powoduje ich deficyt
  • Zasoby wody słodkiej na Ziemi są rozłożone nierównomiernie. Są miejsca na Ziemi, gdzie wody słodkiej jest bardzo mało.

CO MOŻEMY ZROBIĆ, ABY OGRANICZYĆ SWÓJ ŚLAD WODNY?

Z zasobów wodnych należy korzystać w sposób rozważny i świadomy. Próba ograniczenia bezpośredniego zużycia wody oraz przemyślane zakupy to jedne z łatwiejszych kroków, które może wykonać każdy z nas, by przyczynić się do zmniejszenia swojego śladu wodnego, a co za tym idzie – oszczędzania wody. Każde działanie, nawet z pozoru niewielkie, ma ogromne znaczenie, jeśli jest podejmowane przez wiele osób.

  • Kupuj  żywność jak najmniej przetworzoną (wyjdzie Ci to przy okazji na zdrowie) i nie marnuj jedzenia.
  • Ogranicz ilości wyrzucanego pożywienia poprzez wykorzystywanie w kuchni wszystkich dostępnych produktów, które nadają się jeszcze do spożycia.
  • Kupuj tylko potrzebne rzeczy, o długiej trwałości. Rozważ zakup używanych. 
  • Kupuj artykuły o możliwie niskim śladzie wodnym.
  • Wybieraj producentów, którzy dbają o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcji.

ŻRÓDŁA: